Tratament precoce

<<<

Unele anomalii dento-maxilare necesita tratament ortodontic precoce, initiat la varste fragede, iar altele se trateaza  mult mai eficient mai tarziu, de exemplu in perioada adolescentei, cand toti dintii permanenti sunt  prezenti pe arcade si  deasemena, putem beneficia de puseul de crestere prepubertar.

 

In unele cazuri este foarte importanta depistarea anomaliei la varste foarte mici, ca sa o putem trata cel mai eficient, sau sa impiedicam agravarea ei.

Un alt fapt important la aceasta varsta, este depistarea obiceiurilor vicioase si a parafunctiilor, ca sa putem preveni instalarea unei anomalii dento-maxilare, prin reeducarea functiei perturbate (respiratia orala, deglutitie infantila, prin interpunerea limbii intre arcardele dentare, sugerea degetului sau a buzei sau interpunerea unor obiecte intre arcade).

 

Diagnosticul si tratamentul precoce al unei anomalii permite ghidarea eruptiei dentare intr-o pozitie cat mai favorabila, permite mentinerea spatiului necesar eruptiei pe arcada  dintelui definitiv, in caz de pierdere prematura a dintelui de lapte. In alte cazuri, necesitatea tratamentului precoce este dictata de pozitia proeminenta a incisivilor superiori, predispusi la traumatisme: fracturi dentare sau avulsii.

 

In alta ordine de idei, tratamentul precoce poate reduce timpul de tratament sau chiar elimina necesitatea unui tratament ortodontic in adolescenta.

 

Prin tratamentul ortodontic precoce, putem initia corectarea unor anomalii severe, impiedicand agravarea acestora, simplificand astfel tratamentul in faza a doua, in adolescenta.

 

In cazul in care unul sau mai multi dinti de lapte s-au pierdut inainte de perioada normala de inlocuire, este absolut necesar sa mentinem spatiul pe arcada pentru eruptia dintelui permanent de inlocuire! In aceste cazuri, se realizeaza un mentinator de spatiu in laboratorul dentar. In lipsa acestui aparat, dintii din spate vor migra si vor micsora sau inchide spatiul. Ca urmare, dintele permanent nu va avea loc si astfel apare inghesuirea dentara.

Urgente

Intrebari frecvente

Cazurile noastre

ORTODONTIE

Ce este ortodontia?

Contentia

De ce copilul meu are nevoie de aparat dentar?

Tratamentul precoce

Tratamentul cu aparate mobilizabile

Tipuri de anomalii dentare

Tratamentul cu aparatele fixe