Stomatologie Pediatrica

Ce probleme poate avea copilul meu?

Unele probleme pot aparea la varste foarte mici. Una dintre ele este caria de biberon care apare la copiii care renunta prea tarziu la sticla cu lapte sau ceai. De asemenea, 40% dintre copii, la varsta de 2-3 ani au o usoara inflamatie a gingiillor. Unele obiceiuri, cum este suptul degetului, trebuie depistate devreme.

 

In consecinta, cu cat mai repede este prima vizita la stomatolog, cu atat sunt mai mari sansele de prevenire a unor probleme.

De ce sunt asa de importanti dintii de lapte?

Dintii de lapte sunt importanti pentru o masticatie si alimentatie corespunzatoare, pentru dezvoltarea unei vorbiri corecte si nu in ultimul timp, pentru un aspect estetic corespunzator care asigura integrarea in colectivitate. Dintii de lapte sanatosi asigura o dezvoltare normala a maxilarelor si a musculaturii, mentin spatiul pentru dintii definitivi si ghideaza eruptia acestora.

 

Daca un dinte de lapte se pierde prea repede, dintele permanent poate creste stramb. Cariile dintilor de lapte pot da dureri, abcese, infectii, care pot afecta chiar si dintii definitivi. De asemenea, chiar si starea generala de sanatate a copilului poate fi afectata daca dintii de lapte nu sunt tratati. De retinut, ca unii dinti de lapte nu sunt inlocuiti decat la varsta de 12-14 ani.

Cum trebuie sa imi pregatesc copilul pentru prima vizita la stomatolog?

Recomandam ca prima vizita la stomatolog sa fie inante de aparitia oricaror probleme. Prima intalnire cu medicul stomatolog trebuie sa fie una in care copilul sa cunoasca cabinetul si personalul medical si in care el se acomodeaza cu tot ce este nou pentru el. Recomandam sa explicati copilului ca vizitele la stomatolog pot fi ditractive si nu presupun intotdeauna manevre medicale.

 

De retinut ar fi ca cel mai bun tratament al dintilor de lapte este preventia. Prima vizita poate fi doar una de insotire a unuia dintre parinti la un tratament stomatologic.

STOMATOLOGIE

PEDIATRICA

Suptul degetului

Eruptia dentara

Cariile la copii

Intrebari frecvente

Periaj