Intrebari frecvente

<<<

La ce varsta trebuie copilul meu sa mearga la ortodont?

Asociatia Americana de Ortodontie recomanda ca fiecare copil sa fie evaluat la varsta de 7 ani. Aceasta permite surprinderea rapida a unor anomalii importante si instituirea unui tratament precoce care sa previna un tratament ulterior mai dificil.

Cum imi dau seama daca copilul meu are nevoie de tratament ortodontic?

In general este dificil sa va dati seama daca este necesar tratamentul ortodontic, deoarece pot exista probleme, desi dintii frontali par drepti. In alte situatii, vi se poate parea ca problemele sunt grave, dar ele se pot rezolva de la sine. Medicul dentist poate  sa va consilieze in acest sens, dar cel mai bine este sa va faceti o programare la medicul ortodont.

Ce este tratamentul interceptiv ( Faza I ) si Faza II de tratament?

Faza I sau faza de tratament interceptiv se refera la tratamentul dinainte de eruptia tuturor dintilor definitivi. Scopul acestui tratament este de a intercepta problemele ortodontice moderate sau severe pentru a le reduce sau elimina. Faza I de tratament profita de crestere si transforma o problema ortodontica grava intr-una mai usor de manageriat. Aceasta faza de tratament poate reduce nevoia de extractii sau de chirurgie si poate oferi posibilitati mai variate de tratament si rezultate mai stabile. Majoritatea pacientilor tratati in Faza I au nevoie insa de un tratament ortodontic complet, cu aparat ortodontic fix, atunci cand toti dintii definitivi sunt prezenti pe arcada.

Toata lumea are nevoie de Faza I de tratament?

Numai anumite anomalii necesita Faza I de tratament. Numai medicul ortodont poate decide necesitatea Fazei I de tratament la prima consultatie.

Pot amana Faza I de tratament pana cand copilul meu e mai mare?

Nu recomandam acest lucru. Daca copilul dumneavoastra are nevoie de Faza I de tratament aceasta inseamna ca exista o problema mai dificila care necesita atentie la momentul actual. Daca nu se ia nici o atitudine in acest sens, tratamentul devine limitat, mai dificil si stabilitatea pe termen lung poate fi compromisa. In consecinta, lipsa tratamentului precoce, poate duce la extractii, chirurgie ortognata si cresterea costurilor tratamentului.

Ce este un tratamet ortodontic complet?

Consta in aplicarea unui aparat dentar fix atunci cand toti dintii permanenti sunt prezenti pe arcada.

Care sunt diferitele tipuri de bracketi?

Bracketii metalici

Bracketii traditionali metalici sunt cel mai comun tip de bracketi si la ora actuala sunt mai confortabili decat au fost vreodata. Sunt confectionati din otel inoxidabil. Cu bracketii metalici aveti optiunea de adaugare a modulelor elastice colorate si realizarea unui zambet colorat.

Bracketii fizionomici

Sunt realizati dintr-un material transparent (safir) si sunt mai putin vizibili decat bracketii metalici. Acest tip de bracketi sunt indicati in cazul tinerilor sau pacientilor adulti in principal, cu pretentii estetice. Bracketii fizionomici sunt mai sensibili si necesita o atentie deosebita. Manipularea lor este mai dificila decat a celor metalici, iar timpul de tratament poate fi sensibil prelungit.

Ce cauzeaza anomaliile ortodontice?

Majoritatea problemelor ortodontice (malocluzii dentare) au un determinism genetic. De exemplu: inghesuirea dentara, spatierile dentare, dinti in plus fata de seria normala, lipsa unor dinti (neformarea mugurelui) si unele probleme de crestere a maxilarelor.

 

Alte anomalii sunt cauzate de unele parafunctii sau obiceiuri vicioase: sugerea degetului, interpunerea limbii intre dinti, respiratia orala, infectii dentare, traume, pierderea prematura sau chiar retentia prelungita a dintilor de lapte, etc.

Ce riscuri exista in cazul in care  am inghesuiri dar nu recurg la tratament ortodontic?

Tratamentul ortodontic creeaza o muscatura corecta  si scade riscul unor probleme dentare in timp. Dintii inghesuiti sunt greu de igienizat. Ca atare, placa dentara si tartrul se acumuleaza mult mai usor, cauzand probleme gingivale in primul rand, iar in timp apare parodontopatia.

 

O muscatura incorecta favorizeaza abrazia (uzura) dentara patologica, provoaca dificultati in masticatie, suprasolicitand anumiti dinti si osul subiacent. Fara tratament ortodontic, multe probleme, pur si simplu se agraveaza.

Mi s-a indicat un plan de tratament care presupune extractii dentare. Este avantajoasa extractia unor dinti sanatosi pentru rezolvarea problemelor ortodontice?

Inghesuirile dentare presupun o lipsa de concordanta intre dimensiunile arcadelor dentare si necesarul de spatiu pentru incadrarea dintilor. Cand lipsa de spatiu se datoreaza unei dezvoltari insuficiente ale arcadei dentare, spatiul poate fi creat printr-o expansiune a acesteia cu ajutorul aparatelor dentare. Daca lipsa de spatiu este insa prea mare si dintii risca sa fie impinsi inafara limitelor lor fiziologice, singura solutie pentru rezolvarea inghesuirilor sunt extractiile dentare.

 

In urma consultatiei si a analizei atente a cazului, medicul ortodont va decide necesitatea extractiei dentare. Prima noastra optiune este intotdeauna evitarea extractiilor dentare si propunerea unui plan de tratament nonextractional ori de cate ori este posibil, recurgand la extractii doar in situatiile unde acestea sunt singura varianta (25% din totalul cazurilor necesita extractii, iar 50% din cazuri sunt la limita dintre un tratament non/extractional).

 

De precizat faptul, ca spatiile obtinute in urma extractiilor dentare se vor inchide complet in urma tratamentului ortodontic, zambetul final fiind unul complet si functional, neputand fi apreciata absenta acelor dinti.

Pentru evitarea extractiilor dentare mi s-a propus reducerea interproximala de smalt (slenderizing/stripping). Acest procedeu dauneaza dintilor?

Reducerea interproximala de smalt este un procedeu prin care se obtine spatiu suplimentar pe arcada (3-6 mm) si este recomandata in cazurile limita in care se incearca evitarea extractiilor dentare. Acest procedeu poate fi repetat de cateva ori pe parcursul tratamentului ortodontic. De asemenea, contribuie la cresterea stabilitatii in timp a rezultatelor.

 

Strippingul presupune indepartarea unei cantitati mici de substanta dentara de pe fetele proximale ale dintilor (0,3-0,6 mm). Se realizeaza cu discuri fine diamantate, freze subtiri sau benzi abrazive. Consecutiv, vor aparea spatii intre dintii care se vor inchide ulterior. Este un procedeu nedureros, usor neplacut datorita vibratiilor.

 

Reducerea interproximala de smalt este folosita in stomatologie inca din anii 1940. Pe parcursul timpului, s-au realizat o multitudine de studii referitoare la efectele pe termen lung. Toate studiile arata ca nu s-a observat o crestere a incidentei problemelor dentare ( sensibilitate, carii, probleme gingivale). De altfel, functionalitatea normala a aparatului dentomaxilar presupune abrazia interproximala naturala a dintilor, proces natural asemanat cu strippingul ortodontic.

Imi lispesc cativa dinti. Ma poate ajuta un tratament ortodontic?

Fie planificati inlocuirea dintilor lipsa sau nu, ar fi indicat sa consultati parerea unui ortodont. In unele situatii, spatiile rezultate dupa pierderea unor dinti pot fi inchise prin tratament ortodontic, prin apropierea dintilor. In cazurile in care planul de tratament vizeaza inlocuirea dintilor lipsa prin lucrari protetice, iar dintii vecini spatiului edentat sunt inclinati, recurgem la tratament ortodontic pentru a indrepta dintii vecini. Astfel obtinem spatiu pentru a  aplica reconstructii protetice sau implante.

Sunt prea in varsta pentru aparatul fix?

Nu! Varsta nu este un factor de decizie pentru tratamentul ortodontic, doar sanatatea gingiilor si a osului care sustine dintii sunt decisive. La ora actuala, 25% dintre pacienti sunt adulti si numarul lor este in crestere.

Voi avea dureri pe perioada tratamentului ortodontic?

Tratamentul ortodontic a evoluat foarte mult in ultimul timp. In general, aparatul dentar poate sensibiliza dintii pentru cateva zile, dar nu este dureros. Acest discomfort poate fi ameliorat prin administrarea de antialgice. Bracketii actuali sunt mai mici, mai comfortabili si tehnologia actuala reduce discomfortul. Noi folosim cei mai mici bracketi si materiale de inalta calitate reducand astfel discomfortul si timpul de tratament.

Copilul meu face sporturi de contact/ canta la un instrument de suflat

Ortodontul trebuie sa fie anuntat in aceasta privinta pentru a gestiona situatia.

Care este frecventa controalelor?

In functie de etapa de tratament in care va aflati, activarile apartului ortodontic se fac la 4-6 saptamani.

Care este durata tratamentului cu aparat ortodontic fix?

In medie tratamentul dureaza aproximativ 2 ani, dar timpul activ de tratament poate varia intre 1,5-2,5 ani. Dupa faza de tratament activ, urmeaza perioada de contentie, pentru a mentine dintii in noua pozitie.

Urgente

Intrebari frecvente

Cazurile noastre

ORTODONTIE

Ce este ortodontia?

Contentia

De ce copilul meu are nevoie de aparat dentar?

Tratamentul precoce

Tratamentul cu aparate mobilizabile

Tipuri de anomalii dentare

Tratamentul cu aparatele fixe