Profilaxia cu fluor

<<<

Fluorul intareste dintii si previne aparitia cariei dentare. Luat inca de la varste mici, in perioada in care mugurele dintelui permanent se formeaza intraosos, va fi incorporat direct in structurile dure dentare.

 

Astfel, acesti dinti, dupa eruptia lor pe arcada, sunt mult mai rezistenti impotriva cariilor.

Cum ajuta fluorul la prevenirea cariilor?

Fluorul, prezent in saliva, inhiba demineralizarea smaltului de catre bacteriile aflate in placa dentara, si favorizeaza remineralizarea smaltului demineralizat.  Incorporandu-se in structura smaltului, formeaza fluor-apatita ce este mult mai rezistent la atacul acid al bacteriilor cariogene.

Administrare pe cale generala

Aportul de fluor pe cale generala reprezinta o masura de prevenire a cariei dentare. Daca apa din zona in care traiti nu este fluorizata, medicul dentist va va prescrie suplimente cu fluor (sub forma de picaturi sau pastile).

 

Fluorul trebuie administrat zilnic incepand cu varsta de 6 luni. Trebuie respectata doza recomandata de medic pentru a preveni aparitia petelor albe pe suprafata dintilor in caz de supradozaj. Fluorul se administreaza pana la varsta de minim 16 ani.

Administrare pe cale locala

Aplicarea profesionala a gelurilor pe baza de fluor in cabinetul stomatologic s-a dovedit eficienta in reducerea prevalentei cariilor dentare. Mecanismul de actiune consta in realizarea unui film protector de fluorura de calciu la suprafata dintilor. In cazul atacului acid al bacteriilor, acest fluor se elibereaza remineralizand smaltul dentar si inhiband metabolismul bacterian.

 

La copiii cu risc crescut de carii se recomanda aplicarea topica de fluor in cabinetul stomatologic, o data la 3 luni sau cel mai tarziu o data la 6 luni.

Pastele de dinti pe baza de fluor

Utilizarea pastelor de dinti fluorizate reduce riscul aparitiei cariilor dentare atat la dentatia temporara, cat si la cea definitiva.

 

Academia Americana de Stomatologie Pediatrica recomanda utilizarea pastelor de dinti cu fluor, mai ales in cazul copiilor susceptibili la cariile dentare.

STOMATOLOGIE

PEDIATRICA

Suptul degetului

Eruptia dentara

Cariile la copii

Intrebari frecvente

Periaj