Chirurgie parodontala

<<<

Boala parodontala este o afectiune ireversibila de tip inflamator care implica gingiile si osul care sustine dintii. Afectarea parodontala se poate manifesta prin retractii gingivale, inflamatia gingiilor.

 

In stadii mai avansate, osul alveolar este afectat, dintii devin mobili, migreaza sau se pot pierde.

 

Pastrarea dintilor este direct dependenta de intretinerea sanatatii parodontale.

Boala parodontala este o afectiune progresiva care distruge suportul dentar. Afecteaza gingiile, ligamentul parodontal si osul alveolar. Multe afectiuni generale pot produce afectiuni parodontale, dar placa dentara este principalul factor implicat in generarea bolii parodontale. Aceasta poate produce doua tipuri de manifestari: gingivita si parodontita.

Placa dentara poate produce gingivita la indivizii genetic-susceptibili. Placa dentara este un film de culoare galbena, care se depune pe suprafata dintilor, fiind format din particule alimentare si bacterii. Aceasta se depune pe suprafata dintilor la cateva minute dupa periaj. Bacteriile produc toxine care irita gingia. Gingia devine rosie, inflamata si sangereaza usor. Daca aceasta stare de iritatie se prelungeste, gingia se desprinde de pe dinte si apar pungi parodontale. Placa dentara se poate calcefia pe suprafata dintilor, transformandu-se intr-un depozit poros, rugos, aderent-tartru dentar.

Gingivita netratata poate evolua in parodontita - fiind afectat osul alveolar si structurile de sustinere ale dintilor.

 

Boala parodontala este o afectiune periculoasa, care o data instalata nu mai este reversibila, putand fi doar incetinita. De aceea, o igiena corespunzatoare si respectarea vizitelor regulate la stomatolog sunt foarte importante.

Ce pot face in cazul afectiunilor parodontale?

Chiuretajul parodontal

Este faza initiala de tratament a bolii parodontale, fiind recomandat in cazul gingivitei si parodontitei moderate. Presupune o curatare mai profunda a pungilor parodontale, sub anestezie si sub control antibiotic. Se indeparteaza astfel tartrul subgingival si bacteriile cantonate in pungile parodontale.

Chirurgie gingivala

In cazul retractiilor gingivale, dintii isi pierd capacitatea de aparare impotriva stimulilor si bacteriilor, devenind sensibili si susceptibili la atacul cariilor. Daca retractiile gingivale sunt mari se pot realiza grefe gingivale care sa readuca gingia in pozitia corecta pe suprafata dintilor.

Chirurgie parodontala

In cazul in care boala parodontala avanseaza si suportul osos se pierde, este nevoie de o interventie chirurgicala care sa readuca infectia de la acest nivel si sa refaca suportul gingival prin adaugarea de grefe osoase.

CHIRURGIE

Chirurgie parodontala

Canini inclusi

Molari de minte

Implante dentare