Canini inclusi

<<<

Un dinte inclus se traduce simplu printr-un dinte blocat care nu poate erupe pe arcada.

 

Pacientii au adesea probleme generate de molarii de minte inclusi. Acestia raman “blocati" in spatele arcadei si pot genera infectii dureroare, precum si o serie de alte probleme.

 

Deoarece rolul lor funtional este adesea neglijabil, acestia sunt

extrasi prentru a preveni aparitia problemelor.

Caninul superior este al doilea cel mai frecvent dinte inclus. In schimb, caninul este un dinte important in arcada dentara, cu rol functional major. Acesta are cea mai lunga radacina dintre toti dintii existenti pe arcada si o pozitie decisiva, fiind primul dinte care ia contact la inchiderea gurii, ghidand restul dintilor intr-o muscatura corecta.

Caninul este ultimul dinte dintre dintii frontali. El erupe in jurul varstei de 12-13 ani. Daca este inclus se fac toate eforturile sa fie adus pe arcada. Aducerea lui pe arcada implica aplicarea unui aparat fix si o etapa chirurgicala de descoperire a dintelui si de ancoraj la nivelul lui. Tehnicile implicate in ajutarea eruptiei caninului pot fi folosite la oricare alt dinte inclus. Caninii maxilari pot fi inclusi palatinal ( in

cerul gurii) , in mijlocul arcadei alveolare sau vestibular (spre exterior).

Diagnosticul precoce al caninilor inclusi este cheia succesului tratamentului

Cu cat pacientul este mai in varsta, cu atat mai mult un dinte inclus nu va erupe singur pe arcada chiar daca are spatiu suficient pentru a fi incadrat.

 

Asociatia Americana de Ortodontie recomanda o ortopantomografie de screening si o examinare dentara pentru fiecare copil, in jurul varstei de 7 ani. Medicul ortodont poate surprinde precoce o eventuala inghesuire dentara, dinti supranumerari sau alte formatiuni care pot favoriza o incluzie canina. Poate fi necesara aplicarea timpurie a unui aparat dentar pentru crearea de spatiu sau o interventie chirurgicala pentru indepartarea dintilor supranumerari sau a blocajelor, creandu-se astfel conditiile favorabile pentru eruptia naturala a caninilor.

 

Avansarea in varsta (30-40 ani) creste riscul de fuzionare a dintelui cu osul inconjurator, nemaifiind posibila aducerea lui pe arcada, singura solutie fiind extractia si inlocuirea lui cu un implant dentar sau o punte.

Ce se intampla daca am un canin inclus?

In cazurile in care dintele nu erupe spontan pe arcada, ortodontul si chirurgul maxilofacial lucreaza impreuna pentru a ajuta dintele inclus sa coboare pe arcada. Fiecare caz in parte este unic si trebuie bine investigat. Cel mai comun scenariu presupune aplicarea de catre ortodont a unui aparat fix prin care se creaza spatiu pentru incadrarea caninului.

 

Dupa crearea de spatiu pacientul este trimis la medicul chirurg pentru o mica interventie prin care acesta indeparteaza gingia si osul care acopera caninul si lipeste pe suprafata acestuia un bracket. Daca dintele de lapte este inca prezent pe arcada va fi extras in aceasta sedinta. Bracketul lipit pe canin are atasat un lant in miniatura pe care chirurgul il va atasa la aparatul dentar. Uneori chirurgul va lasa caninul descoperit in cavitatea orala, dar in majoritatea cazurilor il va reacoperi cu gingia, lantul iesind printr-o mica gaura la nivelul mucoasei.

 

Dupa 1-14 zile de la interventia chirurgicala, pacientul se intoarce la ortodont. Acesta va aplica o forta la nivelul lantului atasat de canin, incepand astfel procesul de deplasare a caninului inspre arcada dentara. Acesta este un proces lent, desfasurat cu mare atentie, care poate dura pana la 1 an. Dupa ce dintele este incadrat in arcada dentara se va evalua statusul lui parodontal - aspectul gingiei. In cazul dintilor deplasati pe o distanta mare poate fi necesara o mica interventie de reconturare a gingiei.

 

Aceasta procedura poate fi aplicata pentru oricare alt dinte inclus de pe arcada.  Studiile arata ca initierea tratamentului cat mai repede in cazul dintilor inclusi creste considerabil sansele de incadrare pe arcada.

La ce sa ma astept dupa interventia chirurgicala de descoperire a caninului?

Interventia de descoperire a caninilor inclusi este o procedura comuna in cabinetul de chirurgie maxilofaciala. Se realizeaza in anestezie locala si dureaza in medie 30-45 minute.

  • Va puteti astepta la o sangerare minima de la nivelul locului interventiei chirurgicale, imediat postoperator.
  • Durerile postoperatorii sunt minime si pot fi controlate prin simpla administrare de Ibuprofen sau Ketonal.
  • Inflamatia este redusa in cazul acestei proceduri; aplicarea de pachete cu gheata o reduce semnificativ
  • Echimozele nu sunt comune la acest tip de interventie.
  • Se recomanda o dieta mai moale pentru cateva zile; evitati mancarurile crocante (chipsuri, biscuiti) care pot irita zona.
  • Pastrati o igiena corespunzatoare.

Medicul chirurg va evalua situatia dupa 7-10 zile. Dupa 1-14 zile medicul ortodont va aplica forta de tractiune pe dintele inclus.

CHIRURGIE

Chirurgie parodontala

Canini inclusi

Molari de minte

Implante dentare